Godella (valencià)

 

Godella (castellano)

 
 

Godella (euskera)

 

Demografia

 

Godella - Blanc i Negre

 

 

GODELLA - EL POBLE

GODELLA és un municipi situat en l’Horta Nord, compta amb una població de vora 13.000 habitants i el seu terme de 8,4 Km2 limita amb els de València, Burjassot, Rocafort, Paterna i Bétera.

A banda d’algunes troballes eneolítiques i romanes, els seus orígens es remunten a la Edat Mitjana. L’alqueria àrab de Godayla, amb els seus molins i forns, apareix ja esmentada en el “Llibre del Repartiment”; sobre ella s’aixecaria en època cristiana el castell senyorial, en la mateixa entrada del camí Vell de València, junt a la sèquia de Montcada que des d’antic ha regat la seua horta.

L’agricultura, el treball de la pedra (pedrapiquers) i l’artesania, han estat les activitats econòmiques tradicionals d’aquest poble.

La població anà creixent lentament al voltant d’aquest nucli inicial denominat “El Poblet” fins les darreries del segle passat, en que l’afluència d’immigrants molts d’ells establits en coves, i els primers xalets d’estiuejants, desbordaren el nucli antic e iniciaren l’expansió urbana cap a l’Ermita del Salvador, a l’altra banda de la via del trenet.

En la dècada dels anys 70, Godella tingué un extraordinari creixement urbanístic i demogràfic duplicant la seua població, degut a la seua proximitat a València, a la facilitat de les comunicacions i a la seua qualitat de vida.

Dels seu passat Godella conserva un ric patrimoni arquitectònic i arqueològic; l’antiga església medieval (actual Capella del Cristo) i l’església neoclàssica (Sant Bertomeu), el castell senyorial (actual Col·legi Sagrado Corazon), la torreta dels Boïl o de Serdanyola, l’Ermita del Salvador, la Torreta del Pirata, la Covatella, Les Pedreres, etc. i sobretot el conjunt del seu casc antic, al voltant del carrer Major i la Plaça Magdalena Sofia, amb un extraordinària vista de l'horta.

Aquest llegat històric i natural, es complementa amb una rica activitat humana i associativa; associacions culturals, esportives, musicals, jubilats, dones, joves, artistes, clavaris i festers, mantenen vives les tradicions, les festes i l’esperit d’aquest poble valencià.